Welkom! op PensioenGenieten.nl, pensioen in helder Nederlands!

Uitleg: Generatiepact en demotie



Op deze pagina lees je wat een Generatiepact is.

Ook lees je over demotie.

 

 


We moeten steeds langer doorwerken voordat we AOW krijgen en met pensioen gaan. Oudere werknemers hebben vaak moeite om de hoge pensioenrichtleeftijd van 68 jaar te halen. Zij willen op latere leeftijd niet helemaal stoppen met werken, maar wel minder werken. Een generatiepact kan hierbij helpen. Dit is een op maat gemaakte set afspraken tussen een werkgever en zijn werknemers. Het biedt oudere werknemers de mogelijkheid om minder uren te werken. Zo kunnen tegelijkertijd meer jongeren aan de slag.

Lang niet iedere werkgever heeft een generatiepact. En geen generatiepact is hetzelfde.

Een generatiepact wordt vaak gekoppeld aan de pensioenregeling van de werkgever. Soms heeft de werkgever een ouderenbeleid waar het in staat. Of, ingeval van een reorganisatie, in een sociaal plan.

Voorbeeld van een generatiepact
Werkgevers die hun oudere werknemers de mogelijkheid geven, om 80% te gaan werken bij 90% van hun fulltime salaris en 100% pensioenopbouw. Tegelijk neemt de werkgever jongere werknemers aan.

 

Interesse? Vraag bij je werkgever of hij een generatiepact heeft.

 

Demotie

Minder werken en toch dezelfde pensioenopbouw? Dat kan. Dat heet ‘demotie’. Je gaat minder werken, of in een lagere functie. Dus ook met een lager loon. Maar als er een ‘demotie-bepaling’ in je pensioenreglement staat, is het wettelijk toegestaan om de pensioenopbouw voort te zetten op het oudere, hogere loon. Demotie mag vanaf 10 jaar voor de pensioenrichtdatum, de datum die in het reglement staat om met pensioen te gaan.

Als het om deeltijdwerken gaat, moet je minimaal 50% blijven werken. Dan is er geen effect voor het pensioen.

Kortom:

  • Je gaat minder werken en krijgt dus minder loon.
  • Je pensioenopbouw gaat door op het oudere, hogere loon.
  • Je hoeft niet met deeltijdpensioen en spreekt dus niet op voorhand je pensioenpot aan.

Je moet dit uiteraard wel bespreken met je werkgever. En de demotie laten afstemmen met het pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Als je dat niet doet, gaat niet alleen je loon omlaag, maar ook je pensioenopbouw!