Welkom! op PensioenGenieten.nl, pensioen in helder Nederlands!

Beschikbare premie: Hoogte van je pensioen
 

 

 


Op deze pagina lees je over het kopen van pensioen op de pensioendatum. Je koopt dit pensioen van de uiteindelijke beleggingswaarde. Dus hoe hoog wordt je pensioen dan?


 

Jij en je werkgever hebben gedurende je loopbaan premie betaald aan het pensioenfonds of de verzekeraar. Deze heeft daar een beleggingenpot mee opgebouwd. En uiteindelijk komt je pensioendatum in zicht.

 

Omzetten in maandelijks pensioen

De uiteindelijke beleggingswaarde in de pot moet op de pensioendatum verplicht worden omgezet in een jaarlijks bruto pensioenbedrag. Een vuistregel is dat je met € 100 euro beleggingswaarde ongeveer € 4,50 jaarlijks bruto pensioen kunt kopen. Voor de bovenstaande € 37.500 pensioen kan je dus € 1.688 bruto jaarlijks pensioen kopen. Dat jaarlijkse bruto pensioenbedrag wordt door 12 maanden gedeeld en per maand aan je uitgekeerd. Tot aan je overlijden. Na inhouding van belasting krijg je elke maand je netto pensioenbedrag op je rekening.

 

Shoppen

Zoals vermeld moet je de beleggingswaarde verplicht omzetten in pensioen. Je krijgt als het ware* een zak geld waarmee je kunt shoppen bij meerdere pensioenverzekeraars of banken, om te zien bij wie je het meeste pensioen krijgt. Vooraf weet je dus niet precies hoe hoog je pensioen wordt.

Het pensioen dat je koopt, bestaat uit een ouderdomspensioen dat direct ingaat, en een partnerpensioen voor je partner dat pas ingaat als je na de pensioendatum overlijdt. Eventueel kan je (een deel van) het partnerpensioen ruilen voor hoger ouderdomspensioen.

 

Hoe weet ik nu hoe hoog mijn pensioen wordt

De overheid en de pensioenuitvoerder (verzekeraar of pensioenfonds) proberen je hierbij te helpen. Log maar eens in (met je DigiD) op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Ook MoneyWise heeft een handige tool gemaakt.

 

*Als het ware: je krijgt de ‘zak geld’ niet werkelijk in handen. Kort voordat je met pensioen gaat, hoor je van de pensioenverzekeraar of pensioenfonds hoe hoog het eenmalige bedrag is. Daarmee kan je ‘shoppen’ om te kijken wie de hoogste maandelijkse uitkering geeft voor je pot pensioengeld. Dat kan diezelfde verzekeraar of pensioenfonds zijn, maar ook een andere. Of een bank. Je mag (binnen wettelijke regels) zelf kiezen. Als je je keuze hebt gemaakt, boekt de verzekeraar of pensioenfonds het geld over naar de instantie van jouw keuze. Die stort daarna elke maand de uitkering op je rekening, onder (verplichte) inhouding van loonbelasting en premies.


 

Terug naar ‘Hoogte van de premie’
Door naar ‘Stap 6: Pensioen(richt)leeftijd’