Welkom! op PensioenGenieten.nl, pensioen in helder Nederlands!

Over deze site


Inhoud van deze site

Begin in het linker menu bij ‘Stap 1: Pensioengevend loon’. Je bent klaar in 7 stappen. Ga met de pijlen onderaan elke pagina ‘op reis’ langs de belangrijkste onderwerpen van je pensioen. Heb je bij een bepaald onderwerp meer uitleg nodig? Dan vind je links op elke pagina een heel blok ‘Extra: Uitleg’ met toelichting op allerlei bijzondere onderwerpen.

 

Neem de regie over je eigen pensioen!

Blijkt aan het eind van je reis dat je nog iets moet doen?

Je kunt er natuurlijk voor weglopen. Of het uitstellen. Maar: het is JOUW pensioen. Ik hoop niet dat je verwacht dat iemand anders het voor jou gaat regelen. Dus neem je verantwoordelijkheid en de regie over je eigen pensioen. Een beter pensioen begint bij jezelf.

 

Waarom nu? Omdat het nu nog kan. En het is vaak veel goedkoper.

  • Denk niet alleen aan ‘vandaag’. Denk ook aan ‘morgen’. Straks is ‘morgen’ ineens vandaag.
  • Vroeg of laat breekt de dag aan dat je met pensioen gaat. Heb je dan genoeg inkomen?
  • Misschien leg je wel voortijdig ‘het loodje’. Hebben je nabestaanden dan genoeg inkomen?

Misschien had je morgen wel gewild dat je vandaag actie had genomen. Denk aan het liedje “if I could turn back time”.

Vroeger is nu. Neem regie. Doe het nu. De tijd vliegt!

 

Ga naar ‘Start: wat is pensioen?’
Home

 

 

 

 

 

 


Wie ben ik? En waarom deze site?

Mijn naam is Erick Overpelt. Ik werk al 31 jaar bij een pensioenverzekeraar. Ik zie dat veel mensen met een boog om hun pensioen heen lopen. Omdat ze nog jong zijn en het onderwerp nog niet echt leeft, of zelfs iets uit een andere wereld lijkt te zijn. Of omdat ze het niet goed begrijpen. Anderen denken bij pensioen automatisch aan armoede of dood. Dat is jammer, want pensioen is een belangrijke en kostbare arbeidsvoorwaarde, die veel werknemers bijzonder op prijs stellen. En waar ze veel van verwachten. En wist je dat je minimaal één dag per week voor je pensioen werkt?

De naam van deze site: Pensioen Genieten

Als we iets kopen waar we blij mee zijn, dan kopen we ook meteen een beetje zorg. Bezit maakt niet altijd gelukkig. Omdat we bang zijn dat het kapot gaat, of dat we het kwijtraken. We kennen allemaal deze zin: “Zorg dat er geen vlekken op komen, het is je nieuwe overhemd”. Of: “Maak geen krassen op mijn nieuwe auto”. We kopen iets waar we blij mee zijn en tegelijk maken we ons ook meteen meer zorgen. Ik heb nog nooit iemand echt zien schrikken als er een glas melk over zijn vijftien jaar oude bank gaat. Je kent het wel, zo’n bank met doeken er overheen om de vaalheid en beginnende gaten te bedekken. Oude kleren die vies worden of stuk gaan? Dat vinden we geen probleem. Maar als iets nieuw is!

We maken ons zoveel zorgen dat we vergeten te genieten van onze nieuwe aankoop. We vergeten hoe blij we ermee zijn, hoe lang we ervoor gespaard hebben, hoeveel avonden we op internet hebben gekeken, totdat we precies vonden wat we zochten. En dan hebben we het eindelijk en dan vergeten we om ervan te genieten.

Daarom heet mijn site PensioenGenieten. Want pensioen is goed nieuws voor ons! Het is een mooie manier om ook een inkomen te hebben als we niet meer (kunnen) werken. Het is inkomen waarvoor je al gewerkt hebt. Veel werkgevers betalen eraan mee. En de belastingdienst betaalt ook mee. Pensioen maakt het voor ons mogelijk om dromen uit te laten komen nadat we gestopt zijn met werken. Pensioen biedt veel kansen en mogelijkheden. Pensioen maakt ons onafhankelijk en zelfstandig. Pensioen zorgt ervoor dat we ook later kunnen genieten.

Is pensioen zaligmakend? Kunnen we alles gewoon afwachten? Nee, dat zeker niet. Als je meer geld wilt sparen voor later, dan kun je dat alleen maar doen door het nu niet uit te geven. Wil je weten wat er gebeurt als je onverwacht voor je pensioendatum overlijdt? Dan zal je hier nu over na moeten denken. Misschien moet je wel een aanvullende verzekering sluiten. En misschien ook niet. Goede beslissingen kun je alleen maar nemen als je inzicht hebt. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Een beter pensioen begint bij jezelf.

Waarom komt pensioen meestal als slecht nieuws in het nieuws? Ik heb geen idee. Ik ken veel meer mensen die blij en gelukkig van hun pensioen genieten, dan AOW-ers die geld tekort komen. Ik denk dat we ons graag zorgen maken. En door daardoor vergeten om te genieten. Genieten van het pensioenstelsel in Nederland. Daarom ook eens wat goed nieuws:

xxx

 

 

 

 

Het Nederlandse pensioenstelsel is het op een na beste ter wereld! 

Dat heeft pensioenadviseur Mercer vastgesteld in hun rapport Mercer CFA Institute Global Pension Index 2022. Dat rapport ging over 44 pensioenstelsels wereldwijd. Nederland komt na IJsland. Tot voor kort stonden wel op de eerste plaats. Een tweede plaats is nog steeds heel erg goed. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

 

Nederlander meest tevreden over pensioen
Nederlanders hebben van alle Europeanen het meeste vertrouwen in de hoogte van hun pensioen, blijkt uit onderzoek (Consumer Trends Report) van toezichthouder Eiopa. PensioenPro heeft hierover op 8 februari 2023 een artikel gepubliceerd.

  • 64% van de Nederlanders meent genoeg geld te hebben voor een zorgeloze oude dag.
  • Het gemiddelde in alle EU-landen ligt op 45%. Anders gezegd: 55% van de Europeanen voorziet pensioenproblemen.

Meer conclusies:

  • Bijna 73% van de Nederlandse werknemers heeft een werkgeverpensioen. Ons land is daarmee koploper. In andere EU-landen ligt het percentage beduidend lager. België (25%) en Italië (24%) volgen op grote afstand. Het gemiddelde in de EU is 13,9%.
  • Van de Nederlandse werknemers die zowel via hun werkgever als privé sparen voor hun oude dag, maakt 68% zich geen zorgen.
  • Als er niets opzij wordt gezet, is maakt slechts 38% zich geen zorgen.
  • Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 18% een werkgeverpensioen te hebben, en 20% zegt privé te sparen in een specifiek pensioenproduct.
  • 35% heeft geld, al dan niet voor pensioen, geparkeerd in een beleggingsfonds of eigen aandelen en/of obligaties.

 

Hartelijke groet,

Erick Overpelt

 

Home
Ga op reis
(Naar ‘Start: Wat is pensioen?’)

 

 

 

 

 

 

 

 


Over de auteur: