Welkom! op PensioenGenieten.nl, pensioen in helder Nederlands!

Stap 7: Van je Pensioen Genieten


 

 

 

 


En dan komt de dag: je gaat met pensioen. Je neemt afscheid van je collega’s.
Maar eerst.


 

Eerst

moeten er nog wat formaliteiten geregeld worden:

Het belastingtarief van de eerste schijf van Box 1 van de inkomstenbelasting wordt voor jou lager, want je betaalt daarover geen AOW-premie meer. Over je pensioen tot € 37.149 bruto per jaar betaal je in 2023 19,03% belasting (in plaats van 36,93%). Zie ook de website van de Belastingdienst.

 

Tip

Een tip daarbij: Je krijgt vanaf je AOW-leeftijd recht op een ouderenkorting en misschien op alleenstaande-ouderenkorting op de belasting. De ouderenkorting hangt af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de korting.

Je kunt aan de SVB (voor de AOW) of het pensioenfonds of verzekeraar vragen om bij het uitbetalen van je pensioen al rekening te houden met deze heffingskortingen.  Hoe werkt dat?

Bij het aanvragen van de uitkering, moet je bij deze instanties een formulier invullen waarop een bepaalde vraag staat: of ze wel of geen rekening moeten houden met de loonheffingskorting. Vraag altijd maar aan één van deze instanties om rekening te houden met de loonheffingskorting! Namelijk bij de instantie waarvan je het hoogste maandelijkse bedrag krijgt.

Je betaalt te weinig belasting als je bij meerdere of zelfs alle instanties vraagt om rekening te houden met de heffingskorting. Dan mag (…) je deze achteraf alsnog in 1x bijbetalen. Een onplezierige verrassing. Denk erom: de belasting(dienst) krijgt altijd zijn deel.

 

PensioenGenieten

En dan komt de dag. Je hebt er lang naar uitgekeken. Een nieuwe fase in je leven. Je hoeft niet meer te werken. Je hebt alle tijd van de wereld. Toch?

In de praktijk vullen de meeste mensen deze vrije tijd al weer snel in met allerlei activiteiten. Sommigen zeggen: “ik begrijp niet waar ik vroeger de tijd vandaan haalde om ook nog te werken”. Of: “Ik heb het nog drukker dan vroeger, geloof het of niet.” Maar het grote verschil is: het moet niet meer. De verplichting is weg. Je hebt keuzes.

Er zijn ook mensen die in een groot gat vallen. De schok is te groot. Van hard werken naar zoveel vrije tijd ineens: dat zijn ze niet gewend. Anderen missen de omgang en gezelligheid met collega’s, de drukte, of krijgen soms het gevoel een beetje buiten de maatschappij komen te staan. Alsof ze niet meer meedoen met allerlei ontwikkelingen.

Bereid op tijd

Daarom raad ik je aan: bereid je op tijd voor. Er zijn meerdere partijen die je hierbij kunnen helpen. Hieronder vind je er een aantal, in willekeurige volgorde. Ook sommige pensioenfondsen en verzekeraars organiseren evenementen om je te helpen om je voor te bereiden.

Eén tip wil ik je alvast geven: blijf actief. Wat je ook ga doen. Rust roest.

 1. Boek ‘Het pensioenkasteel’.
  In dit makkelijk leesbare boek vind je bruikbare adviezen en antwoorden op de vraag hoe je van de derde fase van je leven een prachtige fase kunt maken. Auteur Cees Harmsen vergelijkt het pensioen met een fraai kasteel en neemt je mee op een rondleiding door twaalf belangrijke kamers. Die rondleiding verandert je kijk op je pensioen voor altijd.
  Via de link kom je op de pagina van de uitgever. Daar vind je aan de linkerkant een knop ‘Inzien’. Zo kan je alvast het eerste hoofdstuk van het boek lezen en het eventueel bestellen.
  Een greep uit de thema’s die aan bod komen:
  · Hoe neem je op een goede manier afscheid van je werk?
  · Hoe ga je om met verandering van status en aanzien?
  · Wat gaat er veranderen in de thuissituatie?
  · Welke hobby’s en interesses wil ik oppakken?
  · Hoe blijf ik bij in deze snel veranderende wereld?
  · Wat kan ik het beste doen om fit en vitaal te blijven?
  · Hoe bewaak ik een goed overzicht over mijn financiën?
  · Welke wensen, dromen en ambities wil ik nog realiseren?
 2. AvroTros: Vermijd het zwarte gat na je pensioen, ga op cursus
 3. Springest: 45 Pensioen in zicht trainingen, cursussen & opleidingen
 4. Essenburgh: Pensioen in Zicht training

Google maar eens wat. Je zult zien dat er genoeg aanbod is.

En dan:


Geniet van je pensioen!

 

 

Klaar!

Je bent nu in principe aan het eind van je reis.

Home

 

Wil je nog meer weten?

Kies dan uit het

linker menu ‘Extra: uitleg’

een onderwerp waar je

meer uitleg over wilt hebben.

Of:

Naar ‘Uitleg UPO’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar ‘Uitleg Pensioen 1-2-3’